JEMPUTAN SEMINAR PKRSBermula bulan April 2011 sehingga kini, sidang redaksi Fikratul Ummah telah membuat kajian tentang realiti pelaksanaan silibus PKRS dan membentangkannya kepada para pembaca sekalian. InsyaAllah masih lagi berbaki tiga bulan bagi pihak sidang redaksi untuk terus mengajak anda memerhatikan isu ini melalui bacaan artikel-artikel terpilih sehingga bulan Okober nanti.

Dalam masa yang sama, Muslimah Hizbut Tahrir Malaysia (MHTM) di seluruh Malaysia pula bergabung melaksanakan kempen ‘Jom Bincang’ dengan giatnya melalui pelbagai uslub (cara) di tengah-tengah masyarakat. Pada peringkat awal, risalah keluaran MHTM iaitu Nahdatul Fikriyyah telah diedarkan untuk bacaan masyarakat di samping sebaran booklet Fikratul Ummah. Ia bertujuan untuk mengetuk jiwa-jiwa umat Islam yang lena supaya sedar tentang kerosakan atau ‘malapetaka’ yang sedang berlaku di sekeliling mereka sekarang.

Sesungguhnya, penyakit gejala sosial telah lama merebak dan semakin membarah inilah yang membawa kepada pengenalan silibus PKRS.

Seterusnya, kajian pendapat masyarakat tentang kewajaran pengenalan PKRS ini dianjurkan melalui edaran Borang Kaji Selidik di seluruh Malaysia. Pihak MHTM berdiri dan bergerak di tengah-tengah orang ramai mengajak masyarakat memahami isu ini dan melontarkan pendapat mereka tentang kewajaran pelaksanaan PKRS. Ceramah-ceramah dan tazkirah juga ada dianjurkan bagi memberi sedikit sebanyak info dan penjelasan kepada masyarakat yang mahu mendengar dan mahu mengkajinya.

Pada bulan Julai ini pula, maka bermulalah Siri Jelajah Malaysia yang akan membawa masyarakat bertemu MHTM dalam Seminar Wanita yang bertemakan "Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PKRS): Tindakan Sesaat atau Penyelesaian yang Tepat?". Seminar yang bakal bermula di Kuala Lumpur ini akan terus menjelajah beberapa buah negeri di Malaysia iaitu Perak, Kelantan, Johor, Terengganu, Kedah, termasuk juga Sabah dan diakhiri di Selangor.

Seminar ini juga bertujuan untuk menyampaikan realiti pelaksanaan silibus PKRS serta membongkar kelemahan dan keburukannya secara menyeluruh.

Seminar ini juga bertujuan mengajak masyarakat Islam untuk kembali memerhatikan hukum-hukum Islam yang mampu menyelesaikan masalah gejala sosial secara tuntas. Seterusnya menyeru mereka untuk bersama-sama MHTM memperjuangkan satu sistem yang bakal melaksanakannya secara keseluruhan.


Maka, kepada seluruh Muslimah khususnya dan semua wanita amnya, nantikan kemunculan MHTM di tempat anda dan marilah bersama-sama kami menghadiri seminar ini.

Semoga setiap usaha kita dalam mengubah kerosakan yang sedang berlaku sekarang kepada kebaikan dan kesejahteraan yang hakiki akan dikira oleh Allah sebagai amal soleh dan dibalas dengan ganjaran yang setimpal, InsyaAllah.
SHARE THIS

0 comments:

Post a Comment