Adakah Wanita Dalam Islam Direndahkan Kerana Kesaksiannya Dianggap Separuh Daripada Lelaki?

Memperkenalkan Sistem Sosial Islam: Adakah Wanita dalam Islam direndahkan kerana kesaksiannya dianggap separuh daripada lelaki?

Dalam perbahasan isu gender, kriteria kesaksian dalam Islam sering ditentang dan dilihat sebagai satu bentuk ketidakadilan dan menjatuhkan maruah wanita. Hakikatnya, di bawah sistem sosial Islam, lelaki adalah sebagai pencari nafkah, peranan utama beliau adalah dalam sektor pekerjaan dan dalam kawasan umum manakala peranan utama wanita adalah di rumahnya. Oleh itu, kesaksian dua orang wanita sama dengan kesaksian seorang lelaki, kerana lelaki lebih banyak beraktiviti dalam masyarakat dan di tempat-tempat awam. Sebaliknya, dalam kes ini di kawasan yang dikhaskan wanita dalam masyarakat, di mana tidak ada lelaki, kesaksian seorang wanita dianggap telah dipenuhi. Sebagai contoh, jenayah yang dilakukan di dalam bilik air wanita. Tetapi, jika berlaku pergaduhan di antara dua atau lebih di tempat umum, kehadiran wanita di tempat-tempat ini dan juga penerangan tentang apa yang berlaku, mungkin lebih kecil daripada lelaki.

Sementara itu, kemungkinan tiada lelaki yang berada di tempat di mana wanita menyusu. Oleh itu terdapat variasi sesuai dengan kesaksian. Bukan atas dasar kekurangan menghormati wanita, tetapi atas dasar realiti dalam kehidupan. Dalam Islam anda menyelesaikan masalah tertentu berdasarkan realiti, dan oleh itu, apa-apa masalah tertentu memerlukan solusi khas dan penyelesaian.

#‎wanitadansyariah #‎womenandsyariah #‎womenagainstfeminsim
SHARE THIS

0 comments:

Post a Comment