Tragedi Greek

Oleh: Adnan Khan

Banyak tragedi terukir ke dalam jiwa negara Greek, sama ada kejatuhan Troy, Macedonia, Thrace atau Thessaly, dan sepanjang sejarah Greek, tragedi telah menjadi satu ciri tetap. Terletak di tepi benua Eropah, Greek menguasai sebahagian besar daripada sejarah purba Eropah 'yang dikenali sebagai dunia Barat'. Dalam era kuno, Greek menjadi negara-bandar maritim dan mencipta satu budaya yang berorientasikan ke arah perdagangan. Greece adalah tamadun maju yang pertama di Barat (Athens) dan menghasilkan empayar pertama (Macedon purba).


Greece Moden adalah pusat kekuasaan dalam kedua-dua Perang Dunia I dan Perang Dunia II. Selepas Perang Dunia II, kedudukan negara itu adalah di pinggir perang dingin antara Amerika Syarikat dan Kesatuan Soviet yang membawa kepada bantuan, kewangan dan aliran senjata ke dalam negara. Greece menyertai Kesatuan Eropah pada tahun 1981 dan seterusnya menyertai zon Euro pada tahun 2001. Dengan menjadi ahli zon Euro itu, penarafan kredit Greece dianggap sama dengan beban berat Eropah kerana mereka semua kini adalah sebahagian daripada kesatuan yang sama. Hal ini memberikan Greek akses kewangan yang sepatutnya bukan menjadi hak istimewanya dan juga menjual bon dengan kadar faedah yang rendah.

Bukannya menunggu sehingga ia mempunyai wang yang cukup untuk membiayai perbelanjaannya, Greece memutuskan akan lebih banyak meminjam wang lagi pada hari ini dan selama bertahun-tahun cukai yang diperoleh akan digunakan untuk membayar balik hutang itu. Oleh kerana itu ledakan ekonomi Greek berlaku dari tahun 2000 - 2007. Greece adalah ekonomi yang paling pesat berkembang dalam zon Euro kerana aliran modal membanjiri negara itu. Para pemerintah Greek berturut-turut meneruskan perbelanjaan, dan akibatnya mewujudkan banyak pekerjaan di sektor awam, pelan persaraan baru dan banyak faedah sosial yang lain. Ketagihan perbelanjaan ini termasuk projek-projek berprofil tinggi seperti Sukan Olimpik Athens 2004, yang melebihi bajet.

Ketika krisis ekonomi global meletup pada tahun 2008, mendedahkan negara kepada krisis hutang dan kedudukan Greece tidak dapat dipertahankan. Masalah yang dihadapi Greece adalah bahawa hutangnya telah terkumpul lebih dari € 300 bilion, bajet kerajaan hanya € 91 bilion dari ekonomi yang hanya bernilai € 240 bilion. Hutang Greece adalah lebih besar daripada keseluruhan ekonomi jika digabungkan. Greece hari ini, tidak mempunyai ekonomi yang menjana kekayaan yang mencukupi yang boleh membayar hutang tersebut. Masalah dengan perbelanjaan defisit dan hutang memicu pertumbuhan yang pada suatu ketika, hutang itu perlu dibayar balik. Kebanyakan kerajaan tidak bimbang tentang tarikh akhir pembayaran kerana akan sentiasa boleh dilanjutkan oleh kerajaan yang lain. Bagi Greece bahawa dekad yang lalu, hutang terakhir kini telah tertunggak, tetapi simpanannya kosong.

Krisis semasa telah menyebabkan tiga masalah:

1. Krisis ekonomi menyebabkan pengangguran, yang membawa kepada penurunan dalam hasil cukai, sehingga untuk itu Greek ingin terus meminta bailout.

2. Greek telah berjuang untuk memenuhi kewajipan hutangnya kepada IMF dan bank-bank Kesatuan Eropah. Ia telah berusaha untuk berunding dengan mereka dan mencapai kebuntuan pada masa ini kerana para pemiutang enggan tunduk lagi untuk menangguhkan pembayaran.

3. Lebih dari € 20 bilion hilang dari sistem perbankan Greek sejak Disember 2014. Pada 18 Mac, bank-bank Greek melihat aliran keluar deposit antara 300 juta hingga 400 juta Euro - yang tertinggi pernah terjadi dalam satu hari. Greek beralih ke Kesatuan Eropah untuk membantu di wilayah itu, untuk mendapatkan bailout sebagai suntikan wang tunai. Krisis semasa disebabkan oleh Kesatuan Eropah yang diketuai oleh Jerman yang mengenakan tuntutan berlebihan sebagai balasan kepada bailout tunai.

Polisi ketat Jerman

Jerman sebagai pemimpin Kesatuan Eropah merasa Greek layak mendapat apa yang mereka dapat. Mereka merasa, Greek berbohong dengan statistik untuk menyertai Kesatuan Eropah, dan sejak itu ia membuat perbelanjaan dan tidak membuat keputusan yang bijak untuk kemakmuran jangka panjang negara. Rakyat Greece perlu diajar atas sikap sombong mereka ini, di mana orang Jerman merancang untuk mendedahkannya tidak kira meski ia akan menyebabkan rasa sakit.

Selama bertahun-tahun, Kesatuan Eropah telah menyediakan bantuan untuk bank Greek dan penjadualan semula obligasi hutang Greek, dan Jerman mengharapkan Greek untuk memotong perbelanjaan, dengan benar-benar memotong perbelanjaan untuk kebajikan, kos perkhidmatan awam dan membuat keutamaan pada pembayaran hutang, dengan tidak mengambil kira kesengsaraan yang akan dideritai oleh ramai orang Greek. Pakej penjimatan ini telah menyebabkan pengangguran di Greece berada pada sekitar 26% daripada tenaga kerja, manakala lebih daripada 50% anak-anak muda di bawah umur 25 tahun menganggur.

Langkah-langkah penjimatan yang dikenakan oleh Jerman telah membawa kepada pergolakan sosial, ekonomi dan politik. Inilah sebabnya mengapa rakyat Greek meninggalkan Euro dan berpotensi mengalami 'Grexit' (dikeluarkan dari Kesatuan Eropah) dan dianggap sebagai prospek sebenar kerana Jerman tidak menunjukkan tanda-tanda untuk berkompromi dengan kedudukan Greek.

Pendirian ini diambil adalah kerana Jerman mahu kumpulan wang pencen dipotong lagi sebagai ganjaran bailout tunai. Walaubagaimanapun, kerajaan Greek enggan kerana ia membawa para pesara ke dalam kemiskinan kerana sudah ada pemotongan dana pencen sebelum ini. Kerajaan Greek berusaha menggertak Jerman dengan referendum, tetapi Jerman enggan mengubah tuntutannya.

Selepas lima tahun krisis, para pengundi Greek menentang penerusan langkah-langkah penjimatan. Dengan keputusan referendum Greece yang telah bergerak di luar rundingan dan berhadapan langsung dengan pemberi pinjaman. Parti-parti anti-Kesatuan Eropah yang sama juga dijangka akan menang pada pilihan raya akan datang di Sepanyol dan Perancis, Jerman dan negara-negara lain yang wangnya dipinjam oleh Greek dan tetap tersepit kedudukan mereka kerana bailout untuk penjimatan.

Hidup bersama secara berasingan

Krisis zon Euro telah membuktikan bahawa kesatuan kewangan tidak boleh bekerja tanpa kesatuan politik. Memang rakyat seperti Jerman dan Perancis kini mendefinisikan bajet kerajaan Greek adalah persatuan politik yang dipaksakan atau kesatuan politik melalui pintu belakang dalam zon Euro. Perbelanjaan kerajaan yang tidak dikekang oleh beberapa negara di zon Euro telah melemahkan kesatuan kewangan kerana dasar kewangan tunggal kini tidak praktikal dilaksanakan di seluruh kesatuan. Akibatnya kadar Bank Pusat Eropah terlalu rendah bagi risiko pinjaman kepada Greece dan terlalu tinggi untuk pinjaman kepada Jerman adalah sebab bagi perbezaan besar antara kadar hasil bon Jerman dan hasil bon Greek.

Zon Euro juga telah memaksa perdagangan antarabangsa untuk menerima bahawa Euro bernilai yang sama di Jerman dan Greece apabila ia tidak menjadi kenyataan kerana perbezaan yang luas dalam asas-asas ekonomi utama antara kedua-dua negara. Akibatnya kadar pertukaran perlu lebih rendah di Greece sebagai mencerminkan kelemahan ekonomi tetapi lebih tinggi di Jerman kerana kekuatan ekonominya.

Krisis zon Euro telah dipersalahkan pada ekonomi yang lebih kecil seperti Greece dan Ireland tetapi merupakan gejala dari krisis yang lebih luas dalam kapitalisme. Akhirnya ekonomi yang kukuh dan politik yang lebih kuat akan menguasai zon Euro secara parasit dan mengeksploitasi ahli yang lebih lemah. Jerman dan Perancis akan menguasai apabila Greek mengawal semua kepentingan negara atau mereka akan meninggalkannya dan tidak membolehkan negara paling lemah untuk melemahkan zon Euro, Kesatuan Eropah atau negara yang paling berkuasa.

Kesimpulan

Jadi bagaimana masa depan Greek? Rakyat Greek untuk ketika ini ingin menamatkan penjimatan tetapi mahu terus bersama dengan Kesatuan Eropah. 'Grexit' nampaknya bukan sesuatu yang menarik bagi rakyat Greek, kerana mereka melihat masa depan mereka di dalam Kesatuan Eropah, bukan di luar. Tetapi yang dilakukan oleh Kesatuan Eropah akan sangat menyakitkan bagi Greece kerana Perancis dan Jerman akan mengambil banyak konsesi untuk memberi pengajaran kepadanya dan menghantar isyarat yang sama kepada negara-negara Kesatuan Eropah lain yang berhutang.

Kesatuan Eropah bertujuan untuk menyatukan benua dan memberi kemakmuran. Dengan sejarah perang benua itu, menyatukan ekonomi benua itu adalah untuk memperbaiki sejarah berdarah di Eropah. Tetapi kita telah melihat bencana di Greece yang memandang seluruh benua itu berbeza dengan Greece, dan juga mungkin sekali masa depan tanpa mereka.

SHARE THIS

0 comments:

Post a Comment