Pengkhianatan Persidangan Riyadh

Seperti yang dijangka, Persidangan Riyadh yang ditaja oleh Arab Saudi, menghasilkan keputusan yang bertentangan dengan tujuan revolusi Islam di Syria. Antara kesepakatan peserta Persidangan untuk membina sebuah negara demokratik. Adalah suatu perkara yang jelas negara demokratik yang dimaksudkan adalah negara sekular yang tidak berdasarkan syariat Islam.

Seperti yang dilaporkan Kiblat.net dengan memetic laman web Al-Jazeera Khamis malam (10/12) , wakil-wakil pelbagai gerakan pembangkang Syria bersetuju membina sebuah negara demokratik dan bukan sistem kerajaan. Negara tersebut merupakan negara politik baru yang tidak ada tempat untuk Bashar Assad dan strukturnya.

Bukan itu sahaja, peserta persidangan ini juga bersetuju semua proses politik di Syria di bawah pengawasan PBB. Walaupun telah dikenal pasti, semua dasar PBB dalam kawalan negara-negara Barat terutamanya Amerika Syarikat.

Dalam satu kenyataan, pembangkang menyatakan kesediaan untuk mengambil bahagian dalam rundingan dengan delegasi rejim yang bergantung kepada perjanjian mesyuarat Geneva pertama. Rundingan perlu berada di bawah pengawasan PBB.

Persidangan itu, yang dihadiri oleh 100 wakil-wakil gerakan pembangkang itu juga bersetuju untuk merealisasikan masa peralihan di Syria seperti yang dipersetujui di Geneva yang pertama . Disebutkan juga Bashar Assad dan strukturnya perlu meninggalkan pemerintahan dalam tempoh peralihan tersebut.

Termasuk perjanjian persidangan itu adalah menubuhkan Badan Tinggi Pembangkang Syria dan ia diisi dengan 32 ahli, sepuluh daripadanya adalah wakil-wakil puak tentera, enam daripada Gabungan Nasional untuk Revolusi Syria, lima daripada Badan Penyelarasan Revolusi dan lapan dari badan bebas.

Wakil-wakil dari pelbagai gerakan pembangkang Syria, yang ada di dalam mahupun di luar negara, sejak Selasa lalu mengadakan mesyuarat di Riyadh. Persidangan itu, yang dibantu oleh Arab Saudi bertujuan untuk membentuk pasukan pembangkang bersatu, yang kemudiannya menjadi wakil untuk berunding dengan rejim. (AF)
SHARE THIS

0 comments:

Post a Comment