Keutamaan Aktiviti Menegakkan Khilafah

ى يقع صحيحًا متقبلاً ﻻ بد أن تراعى فيه اﻷمور الآتية

Sesungguhnya, apa pun aktiviti sehingga menjadi amal Soleh mestilah dilihat perkara-perkara berikut;


أوﻻً: أن يكون موافقًا ﻷمر المشرع مستوفيًا للشروط واﻷركان، فلا يعبد الله إﻻ بما شرع.

Pertama: Mestilah selaras dengan yang disyariatkan Allah dan Rasul-Nya, memenuhi syarat dan rukun dalam beramal. Sehingga tidak akan dinamakan ibadah kepada Allah jika tidak selaras dengan syariat.

ثانياً: أن يكون العمل خالصًا لله، قال صلى الله عليه وسلم: «إنما اﻷعمال بالنيات وإنما لكل امرئ ما نوى» فالعمل إن كان منضبطًا بالحكم الشرعي ولكن لغير الله فهو مردود

Kedua; amal itu mesti ikhlas. Khusus hanya kepada Allah semata. Rasul saw bersabda: “Sesungguhnya hanyalah amal itu bergantung pada niatnya, dan nilai sebuah amal adalah niatnya.”

Sehingga jika amal sudah selaras dengan tuntunan syariat, namun tidak untuk Allah, maka akan tertolak.

ثالثاً: أن يكون العمل وفق اﻷولويات الشرعية فلا يُقدَّم مندوبٌ على فرض، ومثاله:إن تعليم القرآن الكريم من اﻷعمال الجليلة قال صلى الله عليه وسلم: «خيركم من تعلم القران وعلمه». ولكن إذا أراد أحدهم تعليم القرآن الكريم وقت نداء الجمعة يحرم هذا العمل بسبب تقديم تعليم القرآن الذي هو مندوب على فرض الجمعة لمخالفته للأولويات حسب ترتيب الشرع ،

Belajar dan mengajarkan Al-Quran merupakan amal yang sangat mulia, Rasul saw bersabda: “Sebaik baik kamu adalah yang belajar Al-Quran dan mengajarkan nya”

Namun akan menjadi persoalan ketika pembelajaran Al-Quran ini dilakukan semasa ada seruan solat berjama’ah. Maka aktiviti tersebut diharamkan, kerana pembelajaran Al-Quran adalah sunat, sementara solat berjama’ah adalah wajib. Dalam hal ini yang sunnah tidak boleh lebih diutamakan daripada yang wajib.

وكذلك ترك العمل ﻹقامة الخلافة الذي هو فرض بسبب الانشغال بجمع الصدقات وتوزيعها على اﻷرامل واﻷيتام، فلا يقدم المندوب على الفرض إن تعارضا.

Demikian pula dengan meninggalkan aktiviti mendirikan Khilafah yang merupakan sebuah kewajiban tidak boleh dikalahkan aulawiyatnya dengan bersibuk-sibuk dengan hanya mengumpulkan sedekah dan membagikannya kepada yang berhak. Persoalan demikian adalah mendahulukan yang sunnah dan melalaikan yang wajib. Ini bertentangan dengan aulawiyatnya sebuah amal.

بقلم: الأستاذ سعيد رضوان- أبو عماد
SHARE THIS

0 comments:

Post a Comment