LGBT : Kudis-Kudis Daripada Peradaban Barat

Seorang lelaki pondan yang merupakan aktivis LGBT yang berasal dari Melaka, Nisha Ayub, baru-baru ini telah menerima anugerah dari Kerajaan Amerika Syarikat atas usahanya memperjuangkan hak golongan LGBT di Malaysia. Lanjutan daripada itu, tanggal 5 April telah diumumkan sebagai Hari Nisha Ayub di San Diego, Amerika. Inilah kepelikan dengan masyarakat yang berkudis di negara Barat, mereka mengharapkan kita menghormati nilai-nilai yang mereka perjuangkan, namun dalam masa yang sama mereka menikam nilai yang dipegang oleh bangsa lain.

Jika dahulu pengamal LGBT tidak berani menonjolkan keberadaan mereka secara terang-terangan. Namun hari ini mereka bukan saja ke depan malah dengan sokongan golongan liberal, mereka sudah sampai ke tahap berani menuntut apa yang didakwa mereka sebagai “hak” melalui saluran perundangan.

Mengapakah golongan ini mendapat sokongan yang begitu kuat daripada badan antarabangsa dan Hak Asasi Manusia? Apakah sebenarnya agenda Barat melalui LGBT ini? Apakah benar dakwaan golongan LGBT bahawa homoseksual itu ialah ketentuan Tuhan (faktor genetik)? Bagaimanakah menyangkal tuduhan golongan ini bahawa menolak LGBT adalah tindakan diskriminasi? Apakah LGBT bukanlah suatu yang berbahaya serta tidak merosakkan institusi kekeluargaan? Bagaimanakah pula pandangan Islam terhadap LGBT ini?

Punca Kudis LGBT – PBB Dan HAM

Merebaknya kudis LGBT di negeri kaum Muslimin kerana adanya vektor yang membawanya, iaitu idea kebebasan yang merupakan ‘Rukun Iman’ bagi ideologi Kapitalisme. Hak Asasi Manusia (HAM) adalah manifestasi daripada idea kebebasan, yang diiktiraf sebagai maruah yang perlu dipertahankan.

Terkandung dalam idea kebebasan ialah kebebasan bertingkah laku. Antaranya ialah kebebasan untuk menikmati hubungan seksual mengikut apa yang diinginkan oleh tubuh mereka. Bertolak dari sini, perjuangan gay dan lesbian menuntut hak mereka dianggap suatu perkara yang sakral (suci) mengikut konteks HAM.

Maka tidak pelik apabila Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon, menyatakan akan meningkatkan persamaan hak-hak LGBT. PBB yang menjadi punca kudis LGBT ini, melalui Human Right Council meletakkan Malaysia sebagai negara yang lemah dalam aspek perlindungan hak tersebut. Tekanan antarabangsa turut diberikan dari negara Barat seperti Amerika, Perancis, Jerman dan Belanda. Malah Presiden Obama, ketika lawatannya ke Malaysia turut menyatakan perkara yang sama.

Di Malaysia, pejuang-pejuang HAM seperti Suaram, Majlis Peguam termasuk Sisters in Islam antara pihak yang paling lantang memperjuangkan LGBT ini. Walaupun mereka sendiri bukanlah golongan LGBT, tetapi mereka memandang bahawa mereka mengikut lunas HAM yang memperjuangkan golongan minoriti.

Dalam pada itu media massa Barat sering mengeluarkan penulisan, kajian dan penelitian yang kononnya sesuai dengan pandangan mereka, iaitu LGBT merupakan perkara bawaan (keturunan), bukannya pilihan mereka.

Apakah LGBT Berpunca Daripada Faktor Genetik?

Penyokong LGBT mendakwa genetik merupakan faktor yang menyebabkan mereka mempunyai naluri seksual songsang ini. Teori yang disebut ‘Gen Gay’ ini mendakwa bahawa gen yang diturunkan oleh ibu dan terletak di kromosom ‘Xq28’ mempengaruhi sifat homoseksual. Walaupun kajian ini bias dan tidak signifikan untuk teori saintifik namun media massa Barat mempropagandakan kajian ini. Menurut mereka sifat naluri songsang tersebut adalah semula jadi seperti mana ciri lain yang ada pada manusia atau dengan kata lain, ia merupakan ketentuan Tuhan seperti mana warna kulit, rambut dan sebagainya. Kajian ini asalnya bersifat khusus kepada golongan gay, tetapi telah dimanipulasikan untuk memberikan justifikasi terhadap tindakan lesbian juga.

Walau bagaimanapun banyak kajian lanjut yang dilakukan oleh ramai pakar menunjukkan bahawa teori ‘Gen Gay’ tersebut adalah salah. Kajian oleh Prof. George Rice dari Universiti Western Ontario, Kanada dan Prof. Alan Sanders dari Universiti Chicago menunjukkan tiada kaitan antara kromosom ‘Xq28’ dengan sifat homoseks. Walau bagaimanapun, golongan LGBT berdalih dengan menyatakan saban tahun akan ada kajian yang membuktikan teori ‘Gen Gay’ itu. Banyak lagi alasan keanak-anakan yang digunakan oleh golongan ini untuk membuktikan bahawa LGBT mempunyai hak tersendiri, dan tidak mengancam sesiapa.

Penularan Kudis Dalam Masyarakat

Ibarat laut dan pantai, begitulah sinonimnya penyakit AIDS dan LGBT. CDC melaporkan “pada tahun 2010, remaja gay dan lelaki biseksual (berusia 13-24 tahun) menyumbang 72% daripada jangkitan baru HIV di kalangan semua orang yang berumur 13 hingga 24, dan 30% daripada jangkitan baru di kalangan semua gay dan lelaki biseksual. Pada akhir tahun 2011, dianggarkan 500,022 (57%) orang yang hidup dengan diagnosis HIV di Amerika Syarikat merupakan lelaki gay dan biseksual lelaki, atau lelaki gay dan biseksual yang turut menyuntik dadah. Manakala Pada tahun 2013, lelaki gay dan biseksual menyumbang 55% daripada anggaran bilangan orang disahkan menghidap AIDS di kalangan semua orang dewasa dan remaja di Amerika Syarikat.” (Sumber : Centre for Diseases Control and Prevention (CDC))

Kajian juga menunjukkan pengamal homoseks kebiasaannya mempunyai pasangan sejenis yang ramai. Hampir 15 peratus daripada mereka pernah mengadakan hubungan sejenis antara 501-1000 pasangan, dan terdapat juga mereka yang pernah membuat hubungan sejenis lebih 1000 pasangan. Jangka masa hubungan atau ‘perkahwinan’ gay biasanya tidak lama dan hanya bertahan sekitar dua hingga tiga tahun.

Walaupun ‘berkahwin’ mereka ini hakikatnya tidak mempunyai keluarga. Kajian oleh The National Violence Against Women dan The CDC’s 2010 National Intimate Partner and Sexual Violence Survey menunjukkan berlaku keganasan ‘rumah tangga’ yang teruk di kalangan golongan LGBT. Ini menyebabkan mereka mengalami tekanan hidup yang teruk dan sangat terdedah kepada jangkitan penyakit kelamin termasuk HIV. Risiko membunuh diri golongan ini dijangkakan 200% berbanding manusia normal. Jangka hayat mereka secara puratanya 24 tahun lebih rendah walaupun di negara-negara yang mengiktiraf dan menerima LGBT berikutan penyakit yang mereka deritai terutama AIDS.

Anjuran Islam : Membasmi Jangkitan Awal Kudis LGBT

Islam sejak awal lagi mendidik dalam bentuk unsur pencegahan daripada berlakunya gejala ini. Dalam mencegah gejala LGBT ini di peringkat keluarga lagi, Islam menanamkan sifat kelelakian kepada lelaki dan sifat kewanitaan kepada wanita. Sejak kecil lagi kanak-kanak lelaki harus dibiasakan dengan aktiviti lelaki, bersikap tegas dan bersiap sedia melindungi kaum hawa. Sebaliknya kanak-kanak perempuan dibiasakan untuk bersikap lemah lembut, memiliki rasa kasih sayang yang besar dan menjaga kehormatan.

Islam juga memerintahkan agar memisahkan tempat tidur untuk anak. Ini bukan sahaja mengelakkan terjadinya sumbang mahram tetapi juga kemungkinan kes LGBT dalam kehidupan yang khusus. Nabi SAW bersabda yang bermaksud:
Perintahkanlah anak-anak kalian solat ketika usia tujuh tahun, pukullah mereka jika meninggalkannya apabila berusia sepuluh tahun, dan pisahkan mereka dari tempat tidur[HR Abu Dawud].

Perintah untuk memisahkan tempat tidur tersebut bersifat umum, baik sesama lelaki, sesama perempuan atau antara lelaki dan perempuan. Tambahan ada hadis lain yang melarang lelaki tidur dalam selimut yang sama.
Janganlah seorang lelaki melihat aurat lelaki. Jangan pula perempuan melihat aurat perempuan. Janganlah seorang lelaki tidur dengan lelaki dalam selembar selimut. Jangan juga perempuan tidur dengan perempuan dalam selembar selimut[HR Muslim].
Kalau dilihat daripada aktiviti yang terdapat dalam hadis tersebut semuanya adalah antara punca-punca yang membawa kepada gejala seks sumbang dan songsang ini, Islam telah menutup pintu terjangkitnya kudis ini sejak awal lagi.

Bagaimana Khilafah Membasmi Kudis LGBT

Selain keluarga, masyarakat juga memainkan peranan. Tetapi benteng yang paling ampuh ialah negara yang mencorakkan suasana masyarakat, menyusun kurikulum pendidikan dan menguatkuasakan perundangan Islam untuk memastikan gejala LGBT ini tidak boleh berkembang.

Dalam masyarakat pula, idea LGBT ini merupakan penyimpangan hakiki daripada fitrah manusia. LGBT tergolong dalam istilah fiqh sebagai mukhanats (pondan) dan mutarajillat (tomboy). Nabi SAW melaknat para lelaki mukhannats dan para wanita mutarajjilah. Bahkan Baginda SAW memerintahkan untuk mengusir mereka. Sabda Rasulullah SAW dari Ibnu Abbas ra berkata, bahawasanya Rasulullah SAW melaknat mukhannasin (laki-laki yang menyerupai perempuan) dan mutarajjilat (perempuan yang menyerupai laki-laki). Beliau bersabda, ”’Keluarkanlah mereka dari rumah-rumah kalian’ Maka Rasulullah SAW mengeluarkan Fulan dari rumahnya dan Umar juga mengeluarkan Fulan dari rumahnya[HR Bukhari].

Hukuman kepada golongan pondan dan tomboy ini ialah pengusiran, yang boleh mengubah pergaulan dan tidak mengganggu masyarakat setempat. Pengusiran ini bertujuan agar mereka tidak mempengaruhi individu lain.
Islam mengenakan hukuman yang keras kepada golongan homoseksual sebagaimana disebut dalam hadis Nabi SAW :
Siapa saja yang kalian temukan melakukan perbuatan kaum Luth (sodomi) maka bunuhlah pelaku dan pasangannya[HR Abu Dawud, At Tirmizi, Ibnu Majah, Ahmad, Hakim dan Baihaqi].

Dalam hal ini, tiada perbezaan pandangan di kalangan para fuqaha’ khususnya para Sahabat Nabi SAW. Ini seperti mana yang dinyatakan oleh Qadhi Iyadh dalam Kitab As-Syifa’. Ijmak sahabat juga menyatakan hukuman mati bagi pelaku sodomi walaupun mereka berselisih pendapat tentang tatacara pelaksanaan hukuman tersebut sama ada dibakar, dicampak dari tempat tinggi atau dihempap dengan objek berat.
Begitu juga dengan pengamal lesbian, para fuqaha’ sepakat bahawa hukumnya adalah haram. Imam Zahabi menyatakan bahawa ia tergolong dalam dosa besar. Sebagaimana hadis Nabi SAW
Perbuatan as-sihak (lesbian) di antara dua orang wanita adalah seperti zina[HR Abu Ya’la].

Meskipun bersepakat bahawa lesbian adalah perbuatan yang haram, namun hukuman untuk wanita lesbian adalah takzir, iaitu hukuman yang berat untuk mencegah orang lain melakukannya dan juga sebagai penebus dosa untuk mereka yang terlanjur.

Khatimah

Kebimbangan bahawa gejala LGBT ini akan terus menular sememangnya ada asasnya. Ini kerana kelompok tersebut semakin berani menyuarakan hak mereka dan mendapat sokongan yang besar daripada peringkat antarabangsa mahupun kelompok liberal dalam negara ini. Selain daripada LGBT, golongan sekular di negara ini turut mengagungkan idea kebebasan yang membenarkan orang murtad, seks bebas dan banyak tindakan yang hakikatnya merosakkan umat manusia.

Wahai kaum Muslimin, LGBT adalah sangat menyimpang daripada fitrah manusia dan merupakan perkara yang dilaknat oleh Allah SWT. LGBT bukanlah sesuatu yang berasal daripada keturunan atau warisan genetik. Ia bukan sahaja tidak menyumbang kepada populasi dunia, malahan mereka ini merupakan penyumbang utama kepada penyakit AIDS. Golongan ini perlu dihapuskan kewujudannya bagi menjamin masyarakat kita sihat daripada kudis fizikal dan kudis sosial. Mereka perlu dihalau dari sarang pembiakan mereka dan vektor penyakit ini juga mesti dihapuskan.

Bagi memastikan perkara ini dapat dicapai, kita wajib kembali dalam menerapkan Islam secara Kaffah, untuk melawan diayah negara Barat yang sudah jatuh nilai akhlak dan masyarakatnya. Untuk membina Ummah yang sihat daripada kudis fizikal dan kudis sosial, kita perlu menerapkan hukuman berkenaan LGBT, seperti yang dirumuskan dalam tulisan di atas. Hanya dengan penegakan Khilafah sebagai wadah penerapan Islam sahaja, kita akan mendapat penyelesaian hukum yang sempurna untuk mengubat kudis LGBT ini.

Sumber : Hizbut Tahrir Malaysia
SHARE THIS

0 comments:

Post a Comment