Yaman: Negeri Miskin Mangsa Penjajahan Barat

Yaman sejak tahun 1987 dipimpin oleh Presiden Ali Abdullah Saleh yang berkuasa selama hampir empat dekad. Beliau sangat bijak memainkan pendekatan terhadap pemerintahan luar, terutamanya Barat. Kemudian, Cina membina jalan, Amerika Syarikat mempunyai pelbagai skim bantuan (cari gali minyak hidrokarbon), dan Rusia menjual senjata. Yaman mempunyai kedudukan penting dalam percaturan politik global.


Yaman adalah sebuah negara di Semenanjung Arab di Asia Barat Daya, bahagian Timur Tengah. Yaman bersempadan dengan Laut Arab di sebelah selatan, Teluk Aden dan Laut Merah di sebelah barat, Oman di sebelah timur dan Saudi Arabia di sebelah utara. Keluasan negara ini kira-kira 530,000 km2. Wilayahnya meliputi lebih daripada 200 pulau.

Yaman dikenali sebagai negari yang memberi kebebasan kepada rakyatnya untuk memiliki senjata. Dengan jumlah penduduk seramai 22 juta orang, negari ini juga dikenali sebagai negari awam bersenjata. Hal ini yang menjadikan pihak asing perlu berfikir panjang untuk memasuki Yaman. Ini juga yang menjadikan ia sebuah negari yang dihormati. Dengan alasan ini jugalah perang saudara mudah terjadi. Yaman sendiri baru sahaja bersatu pada tahun 1990 selepas negari itu berpecah dua; Yaman Utara dan Yaman Selatan.

Sejarah perjuangan Yaman bukan baru. Konflik di Yaman boleh dikatakan berlaku sepanjang tahun. Konflik terjadi akibat daripada konflik kepentingan dan pengaruh imperialisme British dan Amerika serta sekutu-sekutunya negara-negara Barat. Pada abad ke-19 hijrah, pihak British berjaya menduduki Kota Aden. Oleh itu rakyat Yaman berada di bawah kekuasaan penjajah dan menjadi arena perebutan kuasa dunia. Rakyat Yaman bangkit mengadakan revolusi beberapa kali. Namun, pada awal abad ke-20, Yaman yang pada masa itu dinamakan sebagai Kerajaan Perwalian Yaman dinyatakan tunduk di bawah Liga Bangsa-bangsa, kemudian pada pertengahan abad ke-20 ia menyertai Liga Arab. Pada tahun 1962 Yaman mengisytiharkan Republik Yaman untuk menggulingkan bentuk kerajaan. Sejak masa itu, Yaman berada di bawah kawalan Amerika.

Menariknya, Yaman dan Arab Saudi adalah dua rakan bangsa Arab yang mempunyai hubungan rapat dengan Amerika Syarikat. Sepanjang berlangsungnya peperangan, campur tangan Amerika begitu jelas kelihatan. Seperti laporan serangan jet pejuang di Sa’dah baru-baru ini, yang diketahui merupakan jet-jet pejuang Amerika Syarikat. Jadilah negari para habib Hadramaut itu sebagai medan pertempuran semi antara Amerika dan Iran.

Pengukuhan bantuan Amerika ke Yaman semakin membulatkan tekad kelompok Al-Qaeda, yang dalam satu kenyataan, akan sentiasa mensasarkan Amerika di mana sahaja ia berada. Kumpulan ini kemudian segera datang dan mendedahkan dirinya di Yaman Selatan.1
Beberapa serangan yang ditujukan kepada institusi milik Amerika menjadi sasaran serangan mereka. Selatan sekali lagi bergolak sehingga kini.

Sebenarnya, potensi minyak Yaman kurang menarik bagi Barat berbanding Saudi, tetapi lokasi strategik Yaman adalah penting. Di sebelah utara dan barat, ia mempunyai sempadan panjang dengan Arab Saudi. Rejim di Riyadh sangat bimbang jika ketidakstabilan di Yaman—dan kehadiran dan kekuatan Al-Qaeda yang semakin meningkat-dapat menjejaskan Negara itu. Arab Saudi telah memulakan sebuah projek berbilion dolar untuk membina sempadan sepanjang 1100 batu dengan Yaman yang lebih selamat, termasuk pagar dan kawat berduri di kawasan yang paling terdedah.

Sejak Peristiwa 9/11, Saudi telah melakukan pelaburan besar-besaran untuk mengurangkan ancaman Al-Qaeda. Langkah terakhir yang mereka mahu adalah untuk melakukan “contaiment” pembendungan terhadap pengaruh Al-Qaeda yang ingin masuk ke Saudi. Semua yang dikatakan ancaman yang melibatkan Saudi sebenarnya hanya untuk menjaga kepentingan strategik Amerika Syarikat di kawasan itu. Begitu juga dengan Oman, jiran lain Yaman di selatan.

Faktor lain, Yaman menjadi arena perebutan pengaruh imperialisme antarabangsa adalah faktor pelabuhan yang dimiliki oleh Yaman. Kota Aden di Yaman selatan telah lama menjadi pelabuhan penting di persimpangan beberapa laluan laut paling sibuk di dunia. Aden dibina sebagai stesen arang batu untuk kapal dagang British yang menuju ke Lautan Hindi, dan pelabuhan besar semulajadi itu berjaya membuat hubungan serantau. Namun, kekurangan pelaburan dan ketidakstabilan politik telah menghalang perkembangannya. Sebahagian pemerhati mengatakan bahawa keadaan tersebut sengaja dicipta supaya Yaman tidak boleh bangkit dan ‘menguasai’ geopolitik di negara-negara Teluk.

Teluk Aden, yang terletak di luar pantai Yaman, menjadi tempat penghantaran barang-barang yang menuju ke pelabuhan-pelabuhan dunia, dan sangat penting dalam bidang perkapalan. Setiap hari, 3 juta tong minyak menyeberang melalui perairan Yaman. Di sebelah utara adalah Terusan Suez dan kilang di pelabuhan Saudi Yanbu. Ke selatan adalah Lautan Hindi dan pengiriman laluan untuk pasar Asia yang haus tenaga.

Ini laluan laut yang telah menjadi tempat lanun Somalia dan pengawal pantai Yaman telah menjadi sebahagian daripada operasi antarabangsa untuk melindungi pengiriman. Ketidakstabilan di Yaman, dan kemungkinan lanun dapat mula menggunakan garis pantai yang panjang dan berpenduduk jarang, boleh membuat pelayaran di kawasan lebih terdedah.

Yaman juga menjadi tempat “check point” pengawasan kapal-kapal yang akan menuju Selat Hormuz di hujung Teluk Parsi. Pada lintasan laut yang sempit, seperti Bab el Mandeb, selat yang lebarnya hanya 12 batu dengan Yaman di satu sisi dan Djibouti di sisi lain. Tidak hairanlah Djibouti telah menjadi pos penting bagi tentera Amerika Syarikat dan Perancis.
Al-Houthi yang menggulingkan Presiden Ali Abdullah Saleh dan juga menundukkan Presiden penggantinya, Mansour Hadi yang ‘sesuai’ dengan pesanan Barat serta negara-negara Arab, akhir-akhir ini menjadi ‘alat legitimasi’ bagi Saudi dan sekutunya menyerang Yaman habis-habisan. Akibat daripada serangan ini berlaku perang fizikal yang menelan banyak mangsa daripada kalangan awam dan kanak-kanak. Dalam mengatasi hal ini, sejak awal penentangan yang dilakukan oleh Houthi kepada kerajaan Yaman, menjadikan Sana’a dan Riyadh menjalinkan kerjasama. Kerajaan Saudi rela menyuntik dana ke Sana’a setiap tahun sebesar 2 bilion USD, dengan sasaran untuk menjamin keselamatan di wilayah sempadan Saudi-Yaman.

Sebaliknya, kerajaan Yaman juga dijanjikan oleh Amerika mendapatkan lebih banyak bantuan dana untuk menangani Al-Qaeda di Yaman Selatan. Pada tahun 2009 dana yang dipinjamkan berjumlah 70 juta USD, tahun-tahun terakhir bantuan yang diberikan meningkat sehingga 150 juta USD. Amerika juga cukup berbaik hati, dengan menjadikan suntikan dana itu sebagai hibah (hadiah). Tetapi buat masa ini, Presiden Amerika, Barack Obama dalam satu kenyataannya mengatakan, beliau tidak akan mengirim pasukan tenteranya ke Yaman, tetapi negaranya sudah bersedia untuk membantu dari segi kewangan.

Bukan rahasia lagi apabila Amerika sentiasa mempunyai niat terselubung dalam setiap tindakannya. Politik yang mereka miliki dengan istilah stick or carrot tentu sangat mudah difahami. Tidak mustahil dengan alasan untuk memerangi keganasan, mereka menjejakkan kaki di Tanah Arab dan mengulang seperti apa yang pernah mereka lakukan di Afghanistan dan Iraq. Ini adalah amaran yang diberikan oleh Prof. Dr. Syeikh Abdulmajid Az-Zindani, Rektor Universiti Al-Iman di Yaman. Dalam wawancaranya dengan Al-Jazeera beliu mengatakan bahawa kewujudan Amerika di Yaman tidak lain bertujuan untuk menjajah. Ulama yang diusir dari Mesir dalam pengembaraan ilmunya di sana, kerana terlibat aktif dalam organisasi Ikhwanul Muslimin ini, meramalkan kewujudan usaha Amerika dan British untuk bekerjasama dengan NATO dalam Sidang Kemuncak London yang diadakan pada 28 Januari 2009 nanti untuk menghantar tenteranya ke Yaman.

Sekelumit bukti bagaimana campur tangan pergolakan di Yaman pada masa ini tampak pada apa yang disampaikan oleh Timbalan Penasihat Keselamatan Negara John Brennan. Dia menyatakan, “Apa yang perlu kita lakukan adalah terus bekerja rapat dengan rakan kami di Yaman dan rakan antarabangsa yang lain untuk memastikan bahawa kita mampu mengusir al-Qaeda di Yaman, kerana mereka merupakan satu ancaman yang serius,” ujarnya.2 [Gus Uwik]

Nota kaki:
SHARE THIS

0 comments:

Post a Comment